← Vorige

Actieweek Gezond Binnen

De actieweek 'Gezond binnen' van 13 tot 17 november 2017 promoot dit jaar een rookvrij huis. Want passief roken of 'meeroken' is een onderschat gezondheidsrisico bij ouders en kinderen.

De actieweek zal opnieuw samenvallen met de sensibiliseringscampagne 'Binnen roken is nooit oké' van Kom op tegen Kanker. De campagne bestaat uit televisiespots op één en VTM, advertenties op Facebook en een informatiefolder voor rokende ouders. 

In Vlaanderen zitten dagelijks 68.000 kinderen in de tabaksrook waardoor ze meer kans hebben om ziek te worden. Veel ouders weten wel dat meeroken ongezond is, toch zijn er heel wat misverstanden.
Zo is roken onder de dampkamp of aan het open raam geen oplossing. 
De schadelijke rookdeeltjes verspreiden zich toch nog in huis zonder dat je er iets van merkt. Ook zetten de giftige deeltjes zich vast op kleren, de vloer, de meubels en het speelgoed. Enkel buiten roken zorgt ervoor dat kinderen niet meeroken.

Voor wie?

De algemene bevolking 

Wie kan er aan de slag? 

Lokale besturen, OCMW's, dienstencentra, bib, huisartsen, apothekers, verpleegkundigen, kinderartsen en zorginstellingen, ...

 

Praktisch 

  • Wil je deelnemen? bekijk dan in de menukaart wat je kan doen, bestel materialen of neem contact op met de medisch milieukundigen uit je regio. 
  • De actieweek loopt samen met de campagne 'Binnen roken is nooit oké' van Kom op tegen Kanker. Wil je de campagne mee bekend maken? Er zijn folders, affiches, video's en voorbeeldartikels. 

Bekijk ook zeker de gespreksmethodiek 'meeroken is geen binnenpretje, praat erover'. Die helpt je op een laagdrempelige manier in dialoog met cliënten of patiënten die roken in huis. De methodiek wordt nog verder inhoudelijk en digitaal geoptimaliseerd en zal via een vormingsaanbod verspreid worden. 

Het Logo zet je op weg 

Wil je een actie organiseren rond gezond binnenmilieu en passief roken? Verkies je een ander thema dan passief roken? Neem contact op met de medisch milieukundige van je regio. 

Meer weten: www.gezondbinnen.be

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen