41 Warme steden en gemeenten zetten in op veerkracht bij jongeren

41 Vlaamse steden en gemeenten mogen zich vanaf nu ‘Warme stad’ of ‘Warme gemeente’ noemen. Ze engageren zich om een steentje bij te dragen om het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren te verhogen. 
 
Dat mentale gezondheid een probleem is, blijkt uit de hoge zelfmoordcijfers bij jongeren in Vlaanderen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO geven 1 op de 5 jongeren wereldwijd aan dat ze zich niet goed in hun vel voelen.
 
Een Warme stad of gemeente verenigt alle organisaties die werken naar kinderen en jongeren en hun mentaal welzijn en ontwikkelt concrete acties rond hun mentaal welbevinden. Met die maatregelen zullen ze proberen om kwetsbaarheid bespreekbaar te maken. Ze ondersteunen ook het ‘Warme William’-project , dat mensen uitnodigt om zelf een luisterend oor te bieden aan wie het moeilijk heeft.
 
De warme steden en gemeenten worden begeleid door hun Logo, ondersteund door een consortium van het Vlaams Instituut Gezond Leven,  de Vlaamse Logo’s, initiatiefnemer Fonds GavoorGeluk en het onderzoekscentrum LUCAS KULeuven. 
 
Vijf pilootsteden (Brugge, Gent, Turnhout, Leuven en Genk) gingen de voorbije jaren de uitdaging aan om een Warme Stad te worden. Dit traject leverde goede praktijken op, en staat nu model voor maar liefst 41 nieuwe steden en gemeenten die starten in september:
 
Aarschot Herentals Poperinge
Affligem Herzele Putte
Antwerpen Kapelle-op-den-bos
Puurs Sint-Amands
Beerse Koekelare Rijkevorsel
Begijnendijk Koksijde Rotselaar
Bever Lebbeke Schilde
Damme Lommel Sint-Agatha-Berchem
Deinze Mechelen Sint-Niklaas
Destelbergen Merelbeke Sint-Pieters-Leeuw
Diepenbeek Middelkerke Waregem
Eeklo Nieuwpoort  Wevelgem
Essen Ninove Zedelgem
Geraardsbergen Oudsbergen Zutendaal
Halen Zwevegem  

www.warmewilliam.be 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen