← Vorige

Actieweek Gezond Binnen

De actieweek 'Gezond Binnen' loopt elk jaar in november. Dit jaar gaat de actieweek door van 15 tot 19 november 2021.

We brengen met zijn allen gemiddeld 20 uur per dag binnen door. Ons binnenmilieu verdient dan ook de nodige aandacht. Zo is een gezonde binnenlucht cruciaal voor een goede gezondheid en een gezonde thuis.

Voor wie?

De algemene bevolking 

Wie kan er met de actieweek Gezond Binnen aan de slag? 

Lokale besturen, sociale huisvestingsmaatschappijen, sociale verhuurkantoren, energiesnoeiers, renovatiecoaches, opbouwwerkers, wijkgezondheidscentra, OCMW's, ...

Waarom?

Een gezonde binnenlucht is cruciaal voor een goede gezondheid en een gezond thuis. Een combinatie van structurele problemen aan de schil van een huis en onaangepast bewonersgedrag, kan ervoor zorgen dat er sprake is van ongezonde binnenlucht. Toch kan je al heel wat bereiken door te focussen op het gedrag van de bewoner. 

Om dit probleem op te lossen, is er meer nodig dan bewustwording. Een ongezonde binnenlucht is vaak onzichtbaar voor de buitenwereld met alle gevolgen van dien voor de bewoners, gaande van gezondheidsproblemen tot sociale uitsluiting. Om hier iets aan te veranderen, is er een mix van interventies nodig en moet er méér gebeuren dan bewoners gewoon informatie geven. Daarom wordt in deze campagne gekeken naar een structurele aanpak, gebaseerd op de principes van Health in All Policies. Want een goede ondersteuning en begeleiding, in combinatie met beleidsmatige en omgevingsinterventies, zorgen voor structurele oplossingen.  

De actieweek 'Gezond binnen' zet extra in op samenwerking om de 'Gezond Wonen'-boodschap zo goed mogelijk te verspreiden. Zo kan je vanuit verschillende domeinen (gezondheidsdienst, woondienst,…) gezondheidswinst boeken.

 

Praktisch 

Draag mee de boodschap uit van de actieweek Gezond Binnen van 15 tot en met 19 november 2021:

Het Logo zet je op weg 

Wil je een actie organiseren rond gezond binnenmilieu en passief roken? Verkies je een ander thema dan passief roken? Neem contact op met de medisch milieukundige van jouw Logo.

Op de website van Gezond Leven vind je meer informatie over de nieuwe campagne, maar ook over initiatieven van de voorbije jaren.

Wil je zelf meer weten over gezond (ver)bouwen, dan is de map ‘Bouw Gezond’ van departement Omgeving aan te raden. Bij een recente update werden een aantal nieuwe fiches toegevoegd. Je kan alles bestellen of downloaden op de website bouwgezond.be.

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen