Alliantie ‘Verover de Ruimte’ gaat voor leefbare publieke ruimte

Het zijn bijzondere tijden. Meer dan ooit zijn mensen gebonden aan de eigen buurt. De afgelopen weken gingen we massaal te voet of met de fiets op verkenning dicht bij huis. We ontdekten nieuwe groene plekjes, de luchtkwaliteit steeg en de stilte werd weer hoorbaar.

Maar helaas hinkt onze ruimtelijke ordening nog achterop en is de infrastructuur op veel plaatsen nog niet aangepast aan onze nieuwe noden en wensen. Hoog tijd dus voor actie. 

Met het platform ‘Verover de Ruimte’ bundelen organisaties uit diverse sectoren, waaronder het Netwerk Duurzame Mobiliteit, de VVSG, het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s, de krachten om het gebrek aan (be)leefbare publieke ruimte aan te kaarten.

Wat kan je als lokaal bestuur of vereniging doen?

  • Moedig inwoners of leden aan om aan de slag te gaan voor Verover de Ruimte door ideeën voor de eigen stad of gemeente op papier te zetten of te posten op sociale media. Het platform verzamelt alle ideeën en overhandigt ze eind juni aan de lokale besturen. Meer info vind je hier.
  • Ga met de handleiding ‘Plein vol gezondheid’ aan de slag. Vaak is de stap naar definitieve herinrichting van pleinen en straten groot. Tijdelijke inrichting kan dan een uitweg bieden. Want zo kan het draagvlak voor een structurele herinrichting van het plein of straat groeien. Voor meer informatie en begeleiding kunnen lokale besturen terecht bij het eigen Logo.

Inspirerende tips

Het platform Verover de Ruimte zette ook inspirerende tips op een rijtje, zoals het realiseren van een gezonde publieke ruimte, meer ruimte geven aan fietsverkeer en het inrichten van schoolstraten.

Tijdens de corona-exitfase moeten in de openbare ruimte de regels rond social distancing gerespecteerd worden. Daarom hebben al enkele steden in binnen- en buitenland besloten om een deel van hun stadskern om te toveren tot woonwijk. Bekijk de inspirerende voorbeelden hier.

Meer info vind je op www.duurzame-mobiliteit.be/verover-de-ruimte.

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen