Campagne ‘Zonneslim aan zee’ waarschuwt voor gevaren van de zon

Nu de meesten onder ons de vakantie in België doorbrengen, trekken velen naar de kust. Maar ook in eigen land moeten we ons bewust zijn van de gevaren van overmatige blootstelling aan de zon. Daarom lanceerde de Stichting tegen Kanker een campagne om kinderen en hun ouders ‘zonneslim’ door de zomer te loodsen.

Aan de kust staan redders klaar om kinderen en hun ouders slim en veilig te laten genieten van zon, zee en strand. Om mensen ook bewust te maken van de gevaren van de zon, kan je de campagne #Zonneslim mee verspreiden via filmpjes, affiches en banners.

Voordelen en gevaren van de zon

De zon is onmisbaar voor onze gezondheid. Niet alleen zorgt ze voor vitamine D, maar ook voor de ontwikkeling van stevige botten, vooral bij kinderen. Zonnestralen op onze huid zijn echter niet zonder gevaar, want overmatige blootstelling aan de zon kan tot huidkanker leiden.

Elk jaar groeit het aantal huidkankerdiagnoses. In 2017 waren dat er bijna 40.000 in België. Tragisch genoeg slaat deze kanker vaker toe op een jongere leeftijd dan andere kankers. De kost van huidkanker zal de komende 20 jaar oplopen tot 3,5 miljard euro in België (cumulatieve kost van 2014 tot 2034).

Campagne #Zonneslim

De campagne #Zonneslim werd aan de kunst gelanceerd, en is een samenwerking tussen Stichting tegen Kanker, de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) en verzekeraar AXA. Zij slaan de handen in elkaar om kinderen en hun ouders zonneslim door de zomer heen te loodsen met de hulp van alle redders en reddingsposten aan het strand.

Onder het motto #Zonneslim worden ook in een 8-tal video’s tips voor veilig zonnen gedeeld en verkeerde opvattingen over zonnebescherming onderuit gehaald.

Je vindt alle informatie en campagnematerialen hier.

Warme dagen? Zorg dragen!

Naast de gevaren van de zon zijn er nog risico's verbonden aan warme zomerdagen. De warmte kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarom vertelt de campagne 'Warme dagen? Zorg dragen!' welke voorzorgsmaatregelen je kan nemen om problemen te voorkomen.

Vooral ouderen, kinderen en alleenstaanden zijn kwetsbare groepen. Bovendien pieken de sterftecijfers op erg warme dagen. Help mee de meest kwetsbaren te beschermen door de campagne onder de aandacht te brengen. Je vindt de tips en campagnematerialen op www.warmedagen.be

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen