Enquêtes n.a.v. coronacrisis en -maatregelen

De maatregelen die onze overheid treft voor de bestrijding van COVID-19 hebben een grote weerslag op onze levensstijl. Wat doet het met ons om thuis te blijven of om te gaan met enorme stress en aanpassingen? Hoe verloopt de combinatie gezin en thuiswerken? Gaan we minder of net meer drinken en roken? Welke invloed hebben de maatregelen op het klimaat?

De coronacrisis leent zich tot heel wat wetenschappelijk onderzoek. Ieder van ons kan daar een steentje aan bijdragen door enquêtes van wetenschappelijke instanties in te vullen.

Wij geven hier een overzicht van de lopende bevragingen die je mee kan verspreiden:

  • Hoe ga jij om met corona? Wetenschappers hebben onze hulp nodig. Elke dinsdag vanaf 10u kan je een bevraging van de Universiteit Antwerpen invullen. Via dezelfde link vind je de resultaten van de voorbije weken. 
  • Onderzoekers van de VUB, Universiteit Maastricht en HOGENT zijn benieuwd naar hoe 60-plussers de coronacrisis beleven. Je kan anoniem deelnemen via deze link.

  • Werk je in een woonzorgcentrum of draag je zorg voor een ouder familielid die thuis of in een assistentiewoning verblijft? Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen en het Institute for the Future van de KULeuven onderzoeken hoe we ervaringen en inzichten kunnen verzamelen van mensen die betrokken zijn bij ouderenzorg in deze crisissituatie, al dan niet professioneel. Deelnemen kan hier.

  • het Kinderrechtencommissariaat, de Kinderrechtencoalitie en het Kenniscentrum Kinderrechten organiseren met onderzoeksbureau Indiville een enquête bij 8- tot 17-jarigen. Daarin peilen ze naar hun ervaringen en behoeften in coronatijden.

  • Ervaringen en beleving van de openbare ruimte tijdens de coronacrisis van Infopunt Publieke Ruimte. Je vindt de vragenlijst hier.
  • De 'Apart Together'-studie: een onderzoek, gecoördineerd door Universiteit Gent, naar de impact van corona op het welzijn en de leefsituatie van vluchtelingen en mensen met migratie-achtergrond.

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen