Overheid lanceert nieuwe campagne rond mentaal welzijn

De coronacrisis bedreigt niet alleen onze fysieke gezondheid, maar ook ons mentale welzijn. We maken ons zorgen. Niet alleen over onszelf, maar vaak zelfs nog meer om anderen. De Vlaamse overheid lanceert daarom de campagne ‘Check Jezelf’. Die wil mensen bewust maken om ook met de eigen mentale gezondheid bezig te zijn.

Het is intussen geen nieuws meer dat de coronacrisis ook ons mentale welzijn op de proef stelt. We leven meer geïsoleerd, onze hobby’s vallen weg, en het is niet duidelijk hoe lang dit alles nog zal duren. Mensen maken zich zorgen over ouders of grootouders, kinderen, vrienden, ... We piekeren vaak nog meer over anderen dan om onszelf. Dat blijkt onder andere uit onderzoek van McKinsey: 49% van de bevolking maakt zich zorgen om de gezondheid van hun geliefden, tegenover slechts 29% over de eigen gezondheid.

‘Gaat alles wel goed?’ Die vraag stellen we voortdurend aan anderen”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke. “Maar gaat het wel goed met jezelf? In de drukte om te zorgen voor anderen, vergeten mensen soms om naar hun eigen mentale welzijn te kijken. Nochtans is het belangrijk om problemen aan te pakken voor ze erger worden. Met de campagne ‘Check Jezelf’ wil de overheid mensen hier meer bewust van maken en tips geven voor als het moeilijker gaat.’

Aanvulling op Check3-campagne

De campagne sluit aan bij de ‘Check3’-campagne die de Vlaamse overheid eerder lanceerde. ‘De eerste checkcheckcheck-campagne leerde ons veilig omgaan met elkaar, om onszelf en anderen te beschermen tegen het virus. Maar gezondheid gaat over meer dan alleen ons fysieke welzijn. Het gaat ook om hoe we ons voelen in ons hoofd. Het fysieke en mentale welzijn van mensen is allebei even belangrijk en vormt onlosmakelijk een geheel. Daarom is deze campagne een belangrijke aanvulling hierop’.

Er zijn op de radio spots te horen om de Vlaming bewust te maken van het probleem. Daarnaast loopt er ook een advertentiecampagne in de kranten en op sociale media. In een tweede fase zullen daar verdere concrete tips aan worden verbonden, van bekende Vlamingen en experten. Intussen kunnen mensen op de website checkjezelf.be ook terecht voor concrete tips, zowel van de overheid als van partnerorganisaties, om hun eigen welzijn op peil te houden. Op de website kunnen mensen ook hulplijnen vinden, voor als ze nood hebben aan een luisterend oor.

De campagne is een onderdeel van Zorgen voor Morgen, het actieplan dat het mentale welzijn van de bevolking vooruit wil helpen.

Check, check, check jezelf op www.checkjezelf.be

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen