Vlaamse overheid financiert innovatieve projecten voor vitaal en gezond telewerk

14 bedrijven of organisaties gaan aan de slag met een project om de fysieke en mentale gezondheid van telewerkers te verbeteren. De projecten werden gekozen door de jury van de projectoproep ‘Vitaal en gezond telewerken’. Daarmee wil de Vlaamse overheid bedrijven of organisaties ondersteunen om de fysieke en mentale gezondheid van telewerkers te verbeteren. De geselecteerde organisaties krijgen financiële ondersteuning en begeleiding om hun projectvoorstel uit te voeren van 1 december 2021 tot 31 december 2022.

De projectoproep van het  Vlaams Instituut Gezond Leven vzw richtte zich enerzijds naar Vlaamse ondernemingen, uit de profit en social profit. Maar ook naar alle andere organisaties die iets konden bijdragen aan de gezondheid van werknemers. Denk bijvoorbeeld aan coworking spaces, bedrijventerreinen, sociale partners, commerciële dienstverleners, vormingsdiensten, lokale besturen … “We hebben 38 projectvoorstellen ontvangen en daaruit heeft de jury er 14 goedgekeurd. Het zijn stuk voor stuk projecten die als inspiratie kunnen dienen voor andere ondernemingen en organisaties. Ze hebben dan ook allemaal een vernieuwende aanpak of verbeteren een bestaande”, vertelt Karlien Devloo, projectmanager van Gezond Leven.

De jury beoordeelde de projecten op basis van hun financiële raming en een aantal inhoudelijke criteria. “De projecten moesten onder andere innovatief zijn, impact hebben op het vlak van de mentale én fysieke gezondheid van telewerkers en zich lenen tot structurele verankering in het gezondheidsbeleid”, legt Karlien Devloo uit. De bedoeling is dat er lessen getrokken worden uit de verschillende ervaringen en dat ook andere organisaties daar een graantje van kunnen meepikken.

Mix van organisaties en projecten

De jury koos voor een mix van organisaties en projecten. Binnen elk project zijn er telkens verschillende acties om de uiteenlopende uitdagingen van telewerk aan te pakken. Een van de geselecteerde onderwijsinstellingen gaat bijvoorbeeld aan de slag met een podcastkanaal over het thema mentaal welzijn. 

Logo Leieland, dat ook geselecteerd werd, gaat voor een totaalaanpak met e-learnings over diverse gezondheidsthema’s, daaraan gekoppelde challenges, procesbegeleiding, gezondheidscheques voor persoonlijke coaching … Ze reiken ook een award uit aan de gezondste organisatie uit de regio. Zo willen ze ondernemingen stimuleren om hun gezondheidsbeleid voor telewerkers naar een hoger niveau te tillen en ervaringen maximaal met elkaar te delen. Het project mikt op alle telewerkers van de KMO’s of non-profitorganisaties uit de regio.

Financiële ondersteuning en begeleiding

Ieder geselecteerd project krijgt nu een budget toegekend voor de uitvoering ervan, gaande van 47.000 tot 150.000 euro. Goed voor een totaal van 1.530.000 euro. Daarnaast worden de uitgekozen organisaties begeleid om hun plan uit te voeren,  van 1 december 2021 tot 31 december 2022. “Ze krijgen maandelijks begeleiding en er zijn ook twee opleidingsmomenten voorzien waarbij alle organisaties van elkaar kunnen leren. Achteraf is er ook een evaluatie”, aldus Karlien Devloo.

Telewerk is een blijver

Thuiswerk was nog nooit zo actueel als tijdens de coronacrisis. Gelukkig kent telewerk veel voordelen: we verliezen minder tijd door woon-werkverkeer, we zijn vaak productiever en ons tijdsschema is flexibeler. Maar er zijn ook valkuilen: structuur en gewoontes vallen weg, en niet iedereen heeft een geschikt thuiswerkbureau. Bovendien missen we spontane praatjes met collega’s.

“Telewerken zal een blijver zijn. De voordelen daarvan hebben velen al ondervonden”, zegt Vlaams minister van Welzijn en gezondheid Wouter Beke. “We willen die positieve aspecten graag voor iedereen toegankelijk maken, zonder de mentale uitdagingen van werknemers uit het oog te verliezen. Denk aan het verzekeren van een gezonde thuiswerkomgeving, voldoende beweging, gezonde voeding, een goede werk-privébalans, aandacht voor de nood aan sociale contacten … De oproep past volledig binnen ons Vlaams preventief gezondheidsbeleid.”

Deze projectvoorstellen zijn goedgekeurd

Hecht Thuis

Gemeente Haacht

Lokaal bestuur

De Hoorn community 2022

De Hoorn

Coworkingspace

Teleway of Work

Stad Kortrijk

Lokaal bestuur

EnergeTic

Tiense Suikerraffinaderij

Profit

Healthy Humans

Happy Humans

Commercieel aanbieder

TeleContent

UGent

Hoger onderwijs

KU Leuven Healthy voor jonge onderzoekers

KULeuven

Hoger onderwijs

Wel in je vel, thuis en op het werk

Odisee

Hoger onderwijs

Het nieuwe werken 3.0 - Gezond blijven in veranderende tijden

Officenter Support Holding

Coworkingspace

Vitaalst

Stad en OCMW Aalst

Lokaal bestuur

TeleWel

Logo Leieland

Non-profit

Fit & Flex@Volvo

Volvo Cars

Profit

Gezondheidsscan voor de Vitale Telewerker

OCMW Brugge

Lokaal bestuur

Telebuddies in het gemeentehuis

VVSG

Sectorfederatie

Meer info over de projectoproep & de geselecteerde projecten vind je op de website van Gezond Leven.

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen