WHO vernieuwt aanbevelingen voor beweging, Vlaamse vertaalslag volgt begin 2021

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) brengt nieuwe aanbevelingen uit voor beweging en sedentair gedrag. Ze roept overheden op om burgers te sensibiliseren over het belang van dagelijks bewegen. Onder impuls van het Vlaams Instituut Gezond Leven maakt een Vlaamse expertengroep de vertaalslag voor Vlaanderen.

Nieuw in de aanbevelingen van het WHO zijn onder meer de boodschap dat élke beweging telt en de expliciete aandacht voor mensen met een ziekte of beperking. Er zijn sterke wetenschappelijke bewijzen dat bewegen ons fysiek én mentaal versterkt, ook tegen infecties. En dat is belangrijk, zeker in coronatijden. 

Vlaamse expertengroep

De aanbevelingen van de WHO zijn gebaseerd op wetenschappelijke studies en zijn van toepassing op kinderen van 6 jaar en ouder, volwassenen en ouderen. Gezond Leven en experten van verschillende Vlaamse universiteiten zullen ‘in spoed’ de vertaalslag van deze WHO-aanbevelingen maken voor álle Vlamingen, óók voor kinderen tot 6 jaar. Voor de jongste doelgroep zetelt de expert beweging van Kind & Gezin in de stuurgroep.

Overzichtsbrochure

De aanbevelingen moeten aangepast worden aan de regionale context: dat maakt de brug naar de Vlaamse praktijk makkelijker. Zo komt er een overzichtsbrochure voor professionals die Gezond Leven en andere Vlaamse koepelorganisaties zullen verspreiden naar hun achterban. Het is ook de bedoeling om concrete motiverende boodschappen mee te geven in aantrekkelijke infographics zodat Vlamingen zin krijgen om aan de slag te gaan. Begin 2021 zullen de aanbevelingen beschikbaar zijn voor burgers en professionals.

Bekijk de webinar over de lancering van de richtlijnen door het WHO of lees er meer over op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen