← Vorige
Zelfzorg en teamzorg voor eerstelijn
Zelf mentaal gezond blijven als zorgverstrekker, dat is belangrijk … maar niet altijd even gemakkelijk.
Zelfzorg komt zelden op de eerste plaats bij zorgverstrekkers. Door de hoge werkdruk kiezen ze vaak sneller voor de zorg voor een ander.
‘Zelfzorg en teamzorg voor eerstelijn’ biedt handvatten rond zelfzorg aan voor eerstelijnszorgprofessionals. In groepssessies wordt bewustzijn gecreëerd rond de mate van zelf- en teamzorg. Er komen acties aan bod om hierrond te werken. Dit alles wordt ondersteund met een digitale tool waarin deelnemers in een veilige omgeving kunnen uitwisselen met elkaar en hun zelfzorgniveau kunnen monitoren. Na de groepssessies wordt de inhoud levendig gehouden via intervisies.
Voor wie?
‘Zelfzorg en teamzorg voor eerstelijn’ bevat twee trajecten:
- één voor zorgverstrekkers die binnen een organisatie in een team werken
-
één voor individuele zorgverstrekkers (huisartsen, vroedvrouwen, podologen,…)
Wie kan met de methodiek aan de slag?
Individuele zorgverstrekkers, huisartsenpraktijken, welzijnsorganisaties, zorginstellingen,…
Praktisch
De methodiek bestaat uit twee trajecten, afhankelijk van het profiel van de deelnemers: (1) een traject voor teams binnen een organisatie en (2) een traject voor individuele zorgverstrekkers:
- (1) Het ‘teamversterkingstraject’ geeft een team eerstelijns-zorgverstrekkers in twee sessies van twee uur haalbare to do’s. Wat kan elk teamlid al goed, als het gaat om zelfzorg? Hoe kunnen we als team samenwerken om gezond te blijven? Hoe rekening houden met ieders noden? Doorheen verschillende opdrachten worden teamleden geholpen om beter voor zichzelf en elkaar te zorgen. Heel concreet, op korte en lange termijn, met oog voor de specifieke werkomgeving.
- (2) Voor zelfstandige zorgverleners is er een intercollegiaal coachingstraject: coaching in groep, met anderen in een gelijkaardige context. Er worden zes zorgverstrekkers samengebracht in vier sessies van twee uur over bevlogenheid, afbakenen, mildheid en omgaan met werkdruk. Samen wordt er gezocht naar meer zelfzorg.
In het najaar van 2023 vinden er acht train-de-trainers plaats voor HR-medewerkers, eerstelijnsmedewerkers, medewerkers uit een eerstelijnszone of beroepsfederatie,… om zelf een
teamversterkingstraject of intercollegiale coaching te begeleiden en zo de mentale gezondheid van zorgverstrekkers te versterken. Na de train-de-trainers zullen deze trajecten tevens worden opgenomen in een vormingsaanbod van de Vlaamse Logo’s.