Vorming: Stoppen met roken – groepscursus/rookstopcursus

Sommige rokers stoppen zonder hulp of vragen advies aan hun huisarts of apotheker. Voor anderen werkt een groepscursus beter. Hoe dat werkt? In acht sessies stoppen mensen samen met roken onder begeleiding van een tabakoloog. In de groep vinden mensen steun. Iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen, er kan veel gedeeld en gelachen worden. Een sessie duurt ongeveer anderhalf uur.

Voordat de acht rookstopsessies starten, kan je een infosessie organiseren om mensen warm te maken om deel te nemen aan een groepscursus.
 
Mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie ervaren doorgaans meer drempels dan de algemene bevolking om op zoek te gaan naar hulp bij rookstop. Ook daar wil de groepscursus stoppen met roken op inspelen. Voor deze doelgroep kunnen er naast de acht rookstopsessies ook acht tussensessies voorzien worden, waarbij aandacht wordt besteed aan andere gezondheidsthema's zoals voeding en beweging.

Voor wie?

Rokers die in groep willen stoppen.

Wie kan een rookstopcursus in groep organiseren?

Lokale besturen, OCMW’s, CLB’s, scholen, huisartsen, welzijnsorganisaties, bedrijven, organisaties die werken met kwetsbare doelgroepen ...

Praktisch

De rookstopcursus bestaat uit een vrijblijvende informatiesessie en een cursus van acht bijeenkomsten, gespreid over twee maanden:

  • Infosessie: een erkend tabakoloog licht de werking van de rookstopcursus toe. Geïnteresseerden beslissen nadien of ze deelnemen aan de groepscursus.
  • Groepscursus (acht sessies): tijdens de cursus werkt de groep aan de motivatie en de obstakels die de stoppers tegenkomen. De tabakoloog begeleidt de kandidaat-stoppers doorheen het proces, bereidt hen voor op de rookstopdag en traint hun vaardigheden om herval te voorkomen.
  • Diploma-uitreiking: wie de cursus succesvol afrondt, ontvangt een diploma.

Hoeveel kost rookstopbegeleiding?

Als organisatie betaal je 170 euro voor de inleidende infosessie. 

Voor de groepscursus hoef jij als organisatie niet te betalen. De Vlaamse overheid ondersteunt rokers om te stoppen. Rokers hebben recht op 12 uur begeleiding in groep of max. 4 uur individuele rookstopbegeleiding door een tabakoloog. Deelnemers betalen voor een volledige groepscursus 48 euro of 24 euro (indien ze recht hebben op verhoogde tegemoetkoming). Meer informatie vind je op de website van de Vlaamse overheid, het VRGT of Tabakstop.

Het Logo zet je op weg

Via het Logo kan je een beroep doen op een tabakoloog om de cursus te begeleiden. Je kan bij ons ook terecht voor promotiemateriaal en we helpen je bij het rekruteren van deelnemers.

← Vorige

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen