Voedselomgevingen in kaart en beeld

We herkennen het allemaal wel: we haasten ons naar het station om onze trein te halen, hebben nog niet ontbeten, maar gelukkig is er nog die overstap waarbij we op weg van perron 2 naar perron 9 keuze in overvloed hebben. Dan ga ik toch maar voor een latte en een chocoladebroodje. 

Het is wel duidelijk: wat we eten en hoeveel we eten wordt sterk mee bepaald door onze leefomgeving. Ook de frituur om de hoek, de supermarkt in het centrum, de buurtmoestuin, de automaat naast de bakker, eetgelegenheden in de buurt,… bepalen allemaal mee ons voedingspatroon. Dit is namelijk onze voedselomgeving. “De voedselomgeving is een relatief nieuw beleidsconcept om naar de uitdagingen rond voeding te kijken. De term wijst op een combinatie van plaatsen waarbinnen voedingskeuzes worden gemaakt en hoe bereikbaar, beschikbaar, betaalbaar en zichtbaar die producten zijn”, zegt Kristof Rubens, beleidsmedewerker Milieuverantwoorde Consumptie bij het Departement Omgeving.

Voedselomgeving in Sint-Truiden en Gent

In een studie in opdracht van het Vlaams Departement Omgeving brachten Atelier Romain, Let Us en het Vlaams Instituut Gezond Leven de voedselomgevingen in Sint-Truiden en Gent in kaart en beeld. Logo Limburg en Logo Gezond+ namen deel aan de klankbordgroep. Zo werd de link tussen de voedselomgeving en het consumptiegedrag onderzocht en werden er mogelijke acties verkend om de voedselomgevingen in een gezonde en milieuverantwoorde richting bij te stellen. Bovendien werd er onderzocht hoe het beleid hier op kan inspelen. Met de lokale overheden werd bekeken op welke manier deze ruimtelijke interventies in de praktijk konden worden gebracht.

Meer info over deze studie vind je hier. Algemene info over voedselomgevingen kan je hier vinden.

Gezonde Publieke Ruimte

Niet enkel onze voedselomgeving bepaalt mee onze gezondheid. Het project Gezonde Publieke Ruimte legt linken tussen het ruimtelijk beleid en 7 gezondheidsthema’s: beweging, mentaal welbevinden, voeding, roken, lucht, geluid en hitte. Laat je inspireren op de website van Gezond Leven of ontdek hoe het Logo jou kan ondersteunen om te werken aan een gezondere leefomgeving.

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen