Leef jij in een gezonde omgeving?

Een gezonde leef- en woonomgeving is belangrijk. Want de laatste decennia staat het milieu onder druk en dat heeft invloed op je gezondheid.

Milieu? Dat gaat over je woonomgeving (binnenmilieu) en je leefomgeving (buitenmilieu).

Wist je dat je gemiddeld 85% van je tijd binnenshuis doorbrengt? En dat de lucht binnen vaak meer vervuild is dan de buitenlucht? Dat komt door:

  • Fysische factoren: geluid, vocht, straling, radon...
  • Biologische factoren: schimmel, huisstofmijt, ongedierte...
  • Chemische factoren: asbest, tabaksrook, bestrijdingsmiddelen en huishoudproducten, verbrandingsgassen...

Dat de buitenomgeving niet altijd gezond is, weet je wel. Denk aan de SMOG-verkeersborden, het hitte- en ozonalarm... Wat is er van invloed op de kwaliteit van het buitenmilieu?

  • Fysische factoren: hoogspanningslijnen, geluid, hitte...
  • Chemische factoren: fijn stof, zware metalen in de bodem, bestrijdingsmiddelen...
  • Biologische factoren, eikenprocessierupsen, teken...

Heb je een vraag over de invloed van het milieu op je gezondheid? Zoek je inspiratie om je leefomgeving gezonder te maken? Dan ben je bij de medisch milieukundige (mmk) van het Logo aan het juiste adres. De mmk geeft je inhoudelijk advies, voorlichting, materialen en methodieken over de impact van de omgeving op je gezondheid. Iedereen kan met vragen over het thema gezondheid en milieu bij de mmk terecht. 

Meer weten?

Surf naar

Ga aan de slag.
Air@school
Je maakt met de leerlingen afspraken over ventileren en verluchten in de klas. Met de materialen uit de toolbox ga je in de klas aan de slag.
Asbest in en om je huis
Hoe omgaan met asbest? Wat zijn de mogelijke gezondheidseffecten?
Babbelmoment 'Gezond wonen'
Babbelmoment over gezond wonen voor maatschappelijk kwetsbare doelgroepen.
Binnen roken is nooit oké
Campagne tegen meeroken die zich richt op rokende ouders.
Binnenmilieu en corona
Door corona brengen we met zijn allen meer tijd binnen door. Dit zal alleen maar toenemen wanneer de temperatuur buiten daalt. Een gezond binnenklimaat is dan extra belangrijk.
CO2-meters op school – ontlenen en advies over gebruik
Een CO2-meter is een handig instrument om na te gaan of een klaslokaal voldoende geventileerd en verlucht wordt. Je kan ze zelf aankopen of ontlenen bij het Logo.
Demonstratiewoning Gezond (t)Huis
Met ‘Gezond (t)Huis’ richt je een woning in als levensechte demonstratieruimte. Deskundige gidsen nemen groepen mee op een ontdekkingstocht doorheen de ruimtes.
Gezond Wonen
Ga aan de slag met materiaal over verschillende thema’s: ventileren en verluchten, meeroken, klussen, CO, vocht, schimmel …
Gezonde Publieke Ruimte
Ga voor meervoudige gezondheidswinst met een gezonde publieke ruimte.
Gezondheid en milieu: een hot item in de huisartsenpraktijk?
Tijdens de LOK-voordracht 'Gezondheid en milieu: een hot item in de huisartsenpraktijk?' krijg je een korte introductie in het vakgebied van de medische milieukunde.
GROEPSAANKOOP ‘Informatieborden over teken’
Van 1 december 2023 tot 5 februari 2024
Hout het gezond
Vuur en gezelligheid, twee zaken die in ons hoofd sterk met elkaar verbonden zijn. Maar stoken met hout heeft ook een keerzijde: de rook is ongezond en zorgt soms ook voor hinder in de buurt. De nieuwe campagne van de Vlaamse Milieumaatschappij zet daarom in op informeren en sensibiliseren rond houtstook.

Pages

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen