Beschrijving in de zorg

inz

← Vorige

Suïcidepreventie in de zorg -en hulpverlening

Hieronder vind je een overzicht van de methodieken en projecten die je binnen de zorg –en hulpverlening kan gebruiken om te werken rond suïcidepreventie.

Methodieken om mee aan de slag te gaan

SP-reflex: richtlijnen voor zorg -en hulpverleners

Hoe verleen je kwaliteitsvolle zorg aan personen die met zelfmoordgedachten worstelen? Op www.sp-reflex.zelfmoord1813.be, een online leerplatform van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie, vind je wetenschappelijk onderbouwde multidisciplinaire richtlijnen, e-learning modules en tools voor zorg- en hulpverleners m.b.t. het detecteren, bespreken en opzetten van interventies bij suïcidale gedachten en gedrag.

 

Think Life: voor iedereen die aan zelfdoding denkt

Think Life is een gratis online zelfhulpcursus voor iedereen die aan zelfdoding denkt en iets aan deze gedachten wil doen. De zelfhulpcursus kan zelfstandig en anoniem doorlopen worden, maar is geen vervanging van andere beschikbare hulpverlening. Uit onderzoek blijkt dat mensen die de cursus volgden minder vaak aan zelfmoord denken en dat de cursus een positieve invloed heeft op depressieve klachten, hopeloosheid, piekeren en angst.

 

On Track Again: voor jonge suïcidepogers

Op de website www.zelfmoord1813.be/ontrackagain ontdekken jongeren hoe ze terug op weg kunnen geraken na een zelfmoordpoging, aan de hand van praktische tools en tips, video’s en getuigenissen. Ook naasten en hulpverleners kunnen op deze tool de nodige informatie vinden om jongeren te ondersteunen na een poging.

BackUp: voor mensen die aan zelfdoding denken

BackUp is een zelfhulptool onder de vorm van een mobiele app, die houvast wil bieden bij zelfmoordgedachten. De app bevat verschillende tools die mensen die aan zelfdoding denken kunnen helpen een crisis te overbruggen of een volgende crisis te voorkomen. Ook als naaste kan je met BackUp aan de slag gaan.

Leidraad Opvang en Evaluatie Suïcidaliteit (LOES)

De tool ‘Leidraad voor Opvang en Evaluatie Suïcidaliteit’ (LOES) biedt ondersteuning bij de eerste opvang bij iemand die een suïcidepoging ondernam of kampt met suïcidale gedachten. De leidraad biedt ondersteuning om het gesprek rond suïcidaliteit aan te gaan en bij een grondige exploratie van de suïcidaliteit. De tool geeft ook een aanzet tot het invullen van de risicoformulering en het Safety Plan en het bewerkstelligt de informatieoverdracht tussen verschillende hulpverleners.

 

Safety Plan

Het Safety Plan – ook wel veiligheidsplan, crisisplan of signaleringsplan genoemd - is een stappenplan waarin staat wat je kan doen tijdens een suïcidale crisis. Het dient ingevuld te worden op momenten dat het beter gaat, zodat de persoon weet wat doen op een moment van crisis. Het stappenplan kan zelfstandig ingevuld en gebruikt worden, maar het kan ook samen ingevuld worden met bijvoorbeeld een hulpverlener.

 

Sjabloon risicoformulering

Wanneer blijkt dat er zelfmoordgedachten aanwezig zijn bij een cliënt of patiënt, dient er een inschatting gemaakt te worden van hoe acuut deze gedachten zijn. Het sjabloon risicoformulering bepaalt de stappen die moeten ondernomen worden en biedt op die manier inzicht in de suïcidaliteit. Dit bevordert de communicatie en samenwerking tussen hulpverleners, hulpvragers en naasten.

 

Suïcidepreventie in specifieke contexten

Suïcidepreventie in de huisartsenpraktijk

Als huisarts speel je een belangrijke rol in het detecteren en bespreken van suïcidaliteit, en in de opvolging van de suïcidale patiënt. Op deze pagina staat de belangrijkste informatie gebundeld rond suïcidepreventie in de huisartsenpraktijk.

 

Suïcidepreventie in het ziekenhuis

Ziekenhuizen spelen een cruciale rol in de preventie van zelfdoding. Het toedienen van de eerste zorgen aan mensen die een suïcidepoging ondernamen, een signaleringsfunctie, een belangrijke schakel in de behandeling van suïcidale personen, het bewaken van de zorgcontinuïteit en een mogelijke confrontatie van een suïcidepoging van een patiënt tijdens zijn verblijf. Om op al deze aspecten voorbereid te zijn is het aan te raden om een suïcidepreventiebeleid op maat van jouw ziekenhuis op te stellen. Deze pagina helpt je alvast op weg of je kan ondersteuning aanvragen bij de CGG Suïcidepreventiewerking in jouw regio.

Suïcidepreventie in woonzorgcentra

Ouderen zijn een risicogroep voor zelfdoding. Bovendien worden depressieve gevoelens en zelfmoordgedachten bij deze doelgroep minder herkend omdat ze vaak toegeschreven worden aan de leeftijd. Daarom zijn er specifieke praktijkadviezen voor detectie en behandeling van suïcidaal gedrag bij ouderen beschikbaar.

Ondersteuning voor hulpverleners

ASPHA: hulplijn voor hulpverleners

Je bent bezorgd om een patiënt of cliënt die met jou over zelfmoordgedachten gepraat heeft of waarvan je vermoedt dat die aan zelfmoord denkt? En je wil zo snel mogelijk met iemand hierover praten? Dan kan je terecht de ASPHA hulplijn. ASPHA staat voor Advies SuïcidePreventie voor Huisartsen en Andere hulpverleners. Je kan er terecht voor advies over het begeleiden van suïcidale personen, hun omgeving en nabestaanden van zelfdoding.

 

CGG-SP advies en consult

Bij de suïcidepreventiewerking van de Centra voor Geestelijke Gezondheid in jouw regio kan je terecht voor advies en consult.

 

Vorming en coaching

Het VLESP biedt vormingen (op maat) aan voor hulpverleners, en een opleiding voor de groepstrainingen ‘Toekomstgerichte Training’ en MBCTS. Neem een kijkje op www.zelfmoord1813.be/vormingen. CPZ en CGG-SP geven eveneens vormingen suïcidepreventie en CGG-SP biedt ondersteuning bij de opmaak van een suïcidepreventiebeleid.

Pages

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen