Andere: Gezondheidstoets Publieke Ruimte

Bij het ontwikkelen van een ruimtelijk uitvoeringsplan of masterplan is het belangrijk om stil te staan bij de impact van dit plan op verschillende gezondheidsindicatoren. In de gezondheidstoets worden er diverse suggesties gegeven om de gezondheid van de mensen in en rondom het plangebied te verbeteren.  
 
De gezondheidstoets bij een RUP of masterplan is een bijkomende, facultatieve toetsing door het Logo met nadruk op diverse gezondheidsindicatoren. Het kan een extra argument zijn om bepaalde veranderingen door te voeren, bepaalde beslissingen te nemen.

Wie kan een gezondheidstoets aanvragen?

De gezondheidstoets is er in de eerste plaats voor lokale besturen. Werk je voor een lokaal bestuur (als gezondheidsmedewerker, als planningsambtenaar, als ...) en wordt er in jouw gemeente gewerkt aan een RUP of masterplan, dan is de gezondheidstoets iets voor jullie.

Waarom? 

Gezondheid wordt niet alleen bepaald door de som van persoonlijke keuzes en genetische factoren. Ook de publieke ruimte heeft een grote invloed op onze gezondheid. Een goed doordachte ruimtelijke planning en inrichting draagt immers bij tot gezonde zorgzame buurten. Een gezondheidstoets kan hiertoe bijdragen.  

Concreet

Met de gezondheidstoets worden indicatoren zoals ‘walkability’, luchtkwaliteit, mobiliteit, geluid en klimaat in rekening gebracht. Het gebied van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan of Masterplan en de ideeën omtrent dit plan zelf worden op een kritische manier beoordeeld op vlak van gezondheid. Het Logo hangt er vervolgens sterke suggesties aan vast over hoe het (nóg) beter kan. Deze suggesties kunnen de ruimtelijke ontwerpers inspireren om rekening te houden met gezondheidsbevordering in de omgeving. 

Praktisch

Heb je interesse in een gezondheidstoets of wil je wat meer uitleg? Contacteer het aanspreekpunt voor de gemeente waar je werkt.
Gratis: € 0.00

← Vorige

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen