Gezonde voeding en voldoende beweging in de zorg

Een kwart van de kinderen en de helft van de volwassen Vlamingen weegt te veel. De gezondheidsdoelstelling streeft naar meer mensen die voldoende fysiek actief zijn, evenwichtig eten en een gezond gewicht hebben.

Als huisarts ben je een vertrouwenspersoon voor je patiënten. Motiveer hen om de stap te zetten naar meer bewegen, minder zitten en gezonder eten. Ook als verpleegkundige aan huis, kinesitherapeut, verzorgende of andere speler in de eerste of tweede lijn sta je dicht bij de patiënten.

Vanuit je rol binnen het CAW, het CGG, wijkgezondheidscentrum of welzijnsorganisatie kan je meewerken aan een gezondere leefstijl. Adviseer en begeleid je patiënten, cliënten, bewoners van je woonzorgcentrum… Het Logo helpt je met informatie, vorming of sensibiliseringsmaterialen. Werken aan een gezonde leefstijl vanuit een langetermijnvisie? Neem contact op.

Ga aan de slag.
10.000 stappen
Actie om dagelijks meer te bewegen thuis, op school, op het werk ...
Bewegen Op Verwijzing
Een Bewegen Op Verwijzingcoach motiveert volwassenen om werk te maken van een actievere levensstijl. De huisarts maakt hiervoor een verwijsbrief.
Communicatiemethodiek: preventie van eet- en gewichtsproblemen
Doordachte communicatie over eetgedrag, gewicht en uiterlijk draagt bij aan preventie van eet- en gewichtsproblemen. Eetexpert ontwikkelde hiervoor gerichte fiches voor onderwijs, lokale besturen en vrije tijd.
De bewegingsdriehoek
Voldoende bewegen, hoe doe je dat? De bewegingsdriehoek legt het je uit.
De voedingsdriehoek
Wat is gezonde voeding? De voedingsdriehoek legt het je uit.
Gezonde Kinderopvang
Voor wie? Baby’s, peuters en schoolkinderen. Wie kan Gezonde Kinderopvang helpen realiseren? Onthaalouders, kinderdagverblijven, voor- en naschoolse opvanginitiatieven. Praktisch Wil je binnen jouw opvang aan de slag met gezonde tips en info over tussendoortjes, dranken, buiten spelen en spelmaterialen? De praktische tool gezondekinderopvang.be biedt concreet advies en tips. Wil je meer ondersteuning? • Onthaalouders: vorming ‘Meer bewegen en minder stilzitten bij onthaalouders’ en vorming ‘Gezonde voeding bij onthaalouders’ • Kinderdagverblijven: vorming ‘Meer bewegen en minder stilzitten in kinderdagverblijven’ en vorming ‘Gezonde voeding in kinderdagverblijven’ • Zelfstandige of gemeentelijke voor- en naschoolse opvanginitiatieven: vorming ‘Gezonde voeding en beweging in groepsopvang schoolgaande kinderen’ • Scholen met eigen voor- en naschoolse opvang kunnen materialen en vormingen aanvragen via MOEV. Kinderopvangvoorzieningen en diensten gezinszorg, georganiseerd door een lokaal bestuur, kunnen deze vorming via het Vormingsfonds Kinderopvang gratis aanvragen. Nood aan tips rond gezonde voeding, beweging en lang stilzitten in je opvang? Gezondekinderopvang.be biedt onthaalouders, kinderdagverblijven en voor- en naschoolse opvanginitiatieven concrete info over tussendoortjes, dranken, buiten spelen, spelmateriaal, activiteiten, communicatie met ouders en veel meer. Praktisch De vorming: • Kost: 235€ • gaat door op een datum en locatie naar keuze (in samenspraak met lesgever) • wordt gegeven door gediplomeerde diëtisten. Alle lesgevers hebben hiervoor een opleiding (een zogenaamde 'train-de-trainer') bij Gezond Leven gevolgd. Kinderopvanginitiatieven die deze vorming wil volgen, kunnen inschrijven bij Logo Brussel: logo.brussel@vgc.be of tel. 02 563 03 75.
Gezonde voeding in sociale voedselvoorzieningen
Dit project wil organisaties die in sociale voedselvoorzieningen werken helpen om gezonde voeding te introduceren in hun aanbod. Het is gericht op onder meer sociale kruideniers, buurtrestaurants, voedselbanken, ...
Gezondheidscadeau
Met dit gezondheidscadeau kan elke Vlaming, met een kleine eigen opleg, terecht bij een Bewegen op Verwijzing-coach, een tabakoloog en/of een eerstelijnspsycholoog.
Gezondheidsrally
De gezondheidsrally is een quizwandeling die je al wandelend doorheen de bewegingsdriehoek en voedingsdriehoek gidst.
Halt2Diabetes
Het doel van HALT2Diabetes is om personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en cardiovasculaire aandoeningen op te sporen en te begeleiden naar een gezonde levensstijl. Zo kan men het risico aanpakken en diabetes voorkomen.
Helpdesk bij eet- en gewichtsproblemen
Eetexpert helpt je bij het zoeken naar een geschikte hulpverlener bij eet- en gewichtsproblemen. Daarnaast kan je als hulpverlener bij hen terecht voor ondersteuning bij je werk. Preventie-, beleids- en persmedewerkers kunnen de helpdesk contacteren voor advies.
Kennisupdate voor professionals rond de normale ontwikkeling van eetgedrag
Eetexpert ontwikkelde ondersteuningsmaterialen rond de normale ontwikkeling van eetgedrag. Voor hulpverleners vormt dit een belangrijk kenniskader in het licht van een adequate vroegdetectie van eet- en gewichtsproblemen.

Pages

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen